ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΖΥΜΙΟΥ

Το προζύμι γίνεται με νερό και βασιλικό που τα έχουμε πάρει την ημέρα του Σταυρού.

Σε ένα βαθύ μπολ φτιάχνουμε αραιό κουρκούτι (αναμιγνύουμε αλεύρι με χλιαρό νερό που ειχαμε βαλει πριν τον βασιλικό του Σταυρού δημιουργώντας κρέμα –χυλό ), γεμίζοντας το 1/5 περίπου της χωρητικότητας του δοχείου. Το αφήνουμε σκεπασμένο καλά με μια πετσέτα χοντρή και ακίνητο για δύο με τρεις μέρες ανάλογα με την εποχή (δύο μέρες το καλοκαίρι, τρεις το χειμώνα).
Προσθέτουμε στο μίγμα των δύο (ή τριών) ημερών ίση ποσότητα χλιαρό νερό (όχι καυτό γιατί θα σκοτώσουμε την καλλιέργειά μας) και αραιώνουμε ανακατεύοντας. Ξαναπροσθέτουμε αλεύρι για να δημιουργήσουμε αντίστοιχης πυκνότητας κουρκούτι. Βάζουμε μέσα στο ζυμάρι ένα κλαδάκι βασιλικό του Σταυρού και το αφήνουμε σκεπασμένο ξανά για δύο με τρεις ημέρες.
Επαναλαμβάνουμε, προσέχοντας να μην έχουμε ποτέ πάνω από το 1/3 του δοχείου γεμάτο. Αν ξεπεράσουμε τη χωρητικότητα είτε αλλάζουμε δοχείο είτε αφαιρούμε από το κουρκούτι, αλλά μετά την αραίωση και πρόσθεση νέου αλευριού.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο ή τρεις φορές, ως ότου το μίγμα μας καταφέρνει να φουσκώνει αυξάνοντας το όγκο του τουλάχιστον τρεις φορές. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό μετά τις τέσσερις επαναλήψεις τότε κάτι δεν κάναμε σωστά και πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή.
Μετά την τρίτη ή την τέταρτη προσπάθεια θα πρέπει να έχουμε πλέον μια καλλιέργεια η οποία κάθε φορά που της προσθέτουμε αλεύρι και νερό θα πρέπει να φουσκώνει τουλάχιστον τρεις φορές.
Σημείωση: Η διαδικασία αυτή του αραιώματος με νερό και της πρόσθεσης αλευριού ονομάζεται «πιάσιμο» ή «αναπιάσιμο». Τώρα είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το προζύμι σας για να φτιάξετε τη Λειτουργιά σας ή και το ψωμί σας.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

(1 κιλό αλεύρι για 2 Λειτουργιές)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΠΡΟΖΥΜΙ

Για την μαγιά  αραιώνουμε το προζύμι (όχι μαγιά και άλλα  χημικά ) σε 1 ποτήρι χλιαρό  νερό. Έπειτα το αδειάζουμε σε μεγαλύτερο σκεύος   προσθέτουμε  σκληρό αλεύρι  μέχρι να γίνει   σφιχτός  χυλός  και το φυλάσσουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο όλο το βράδυ για να ανέβει.

Όταν  το προζύμι  είναι έτοιμο βγάζουμε ένα μέρος του σε καθαρό δοχείο και το διατηρούμε  μέσα στο ψυγείο για την επόμενη φορά .

ΠΩΣ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟ -ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Αφού τοποθετήσουμε πάνω σε καθαρό τραπέζι αναμμένο κεράκι και θυμίαμα κάνουμε την απαιτούμενη προσευχή (βλέπε σελίδα  2 ).Σε μεγαλύτερη λεκάνη προσθέτουμε 1  κιλό  σκληρό κίτρινο αλεύρι από σιτάρι. Στην μέση  της λεκάνης βάζουμε το ανεβασμένο προζύμι  το αραιώνουμε με  περίπου ενάμισι χλιαρό  ποτήρι νερό και ρίχνουμε μια κουταλιά  του γλυκού αλάτι (γεμάτη ) και έπειτα ζυμώνουμε ανακατεύοντας σιγά σιγά  το προζύμι με το αλεύρι .Το ζυμάρι πρέπει να είναι  σφιχτό . Αν χρειαστεί προσθέτουμε  λίγο νερό συνήθως βρέχοντας τα χέρια μας .Στη συνέχεια   αφήνουμε  το ζυμάρι 15 με 20 λεπτά σκεπασμένο με μια πετσέτα να ξεκουραστεί.,

Έπειτα το ζυμώνουμε ξανά για λίγο και είναι έτοιμο. Τεμαχίζουμε το ζυμάρι σε ίσα μέρη  και αφού τα πλάσουμε καλά τα κάνουμε σαν μπάλες (δύο για  κάθε λειτουργιά)τα οποία αφού τα απλώσουμε λίγο τα τοποθετούμε  το ένα πάνω στο άλλο βρέχοντας τα με λίγο νερό ενδιάμεσα . Αφού ζεστάνουμε τά ταψάκια τα αλείφουμε με καθαρό κερί για να μην κολλήσουν , και αφού κρυώσουν τοποθετούμε μέσα τά  αντίστοιχα ζυμάρια, και τα αφήνουμε 15 με 20 λεπτά σκεπασμένα με μια πετσέτα να ξεκουραστούν.  Μετά σφραγίζουμε με την τύπωση δυνατά ώστε να φαίνεται καλά ( λέγοντας το Πάτερ ημών).

Στη συνέχεια  τις  τοποθετούμε  σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με κουβέρτα   για να ανέβουν μιάμιση-δύο ώρες (το χειμώνα περισσότερο) . Μετά τις βγάζουμε και με μια οδοντογλυφίδα τα τρυπάμε μέχρι κάτω στα 12 τέμνοντα σημεία  για να μην πετάξουν , τις βάζουμε χαμηλά σε προθερμασμένο φούρνο και τις ψήνουμε (γύρο  στους 180-200 βαθμούς ανάλογα με την κουζίνα) όχι στον αέρα για περίπου μια ώρα. Αφού δούμε ότι είναι έτοιμες τις  βάζουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα και τις σκεπάζουμε με μια άλλη λεπτή πετσέτα μονή  , πάνω απ’ αυτήν ένα νάιλον με το οποίο τις  τυλίγουμε καλά για να διατηρηθούν μαλακές και πάνω ένα τραπεζομάντιλο διπλωμένο ή μια κουβέρτα .Αυτή η διαδικασία  πρέπει  να γίνετε την Πέμπτη για να έχουν δέσει καλά οι λειτουργιές μέχρι την Κυριακή .Το Σάββατο το απόγευμα  αφού τις τυλίξουμε σε μια καθαρή πετσέτα  τις πηγαίνουμε στον  Ιερό Ναό για την Θεία λειτουργία .

 

 ΠΡΟΣΕΥΧΗ
(Μπορεί να λέγεται την ώρα της προετοιμασίας για την ζύμωση της προσφοράς)

Εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.

Ἅγιος ὁ Θεός, ἅγιος ίσχυρός, ἃγιος ἀθάνατος, ἐλέησον ἡμᾶς. (γ’)

Δόξα, καὶ νῦν.

Παναγία Τριάς, ἐλέησον ἡμᾶς. Κύριε, ἱλάσθητι ταῖς ἁμαρτίαις ἡμῶν. Δέσποτα, συγχώρησον τὰς ἀνομίας ἡμῶν. Ἅγιε, ἐπίσκεψαι καὶ ἴασαι τὰς ἀσθενείας ἡμῶν, ἕνεκεν τοῦ ὀνόματός σου.                               Κύριε, ἐλέησον. (γ’)

Δόξα, καὶ νῦν.

Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς, ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου, ἐλθέτω ἡ βασιλεία σου, γενηθήτω τὸ θέλημά σου ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς· τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον· καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν· καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ. Αμήν.

 

Κύριε Σ’ ευχαριστώ γι’ αυτήν την Άγια ώρα, που με τα αμαρτωλά μου χέρια με αξιώνεις να ζυμώνω τα Πανάχραντα Δώρα της αγάπης Σου. Σε παρακαλώ κατάπεμψον το Πανάγιό Σου Πνεύμα που ευλογεί όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας να με ελεήσει και να ευλογήσει και τούτα τα Δώρα για να γίνουν καλά και ευπρόσδεκτα στο Άγιό Σου θυσιαστήριο. Και σε παρακαλώ να τα δεχθής όπως εδέχθης τη θυσία του Άβελ, τη δοξολογία των Ποιμένων, τα δώρα των Μάγων, τα δάκρυα του Πέτρου, και του Ληστού την μετάνοιαν. Και ας με αξιώνεις να σου τα προσφέρω πάντοτε ευσυνείδητα. Αμήν.

 

(Κατά διάρκεια του ζυμώματος  μπορούμε  να λέμε  συνεχώς την ευχή «Κυριε Ιησού Χριστέ έλέησον με, τον αμαρτωλό» ή τους Χαιρετισμούς της Παναγίας)
Δι΄ ευχών των Αγίων Πατέρων Ημών…

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Advertisements