ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ. 2310697148

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Αγαπητοί αδελφοί ,  Δευτέρα μετά την εορτή των Αγίων Πάντων αρχίζει ή νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Και ονομάζεται έτσι ,ακριβώς επειδή είναι αφιερωμένη στην τιμή και την μνήμη των Αγίων Αποστόλων που αγωνίσθηκαν για την διάδοση του ευαγγελίου σ’ όλο τον κόσμο. Οι κόποι , οι αγώνες , τα μαρτύρια , οι θλίψεις που υπέστησαν οι Άγιοι Απόστολοι , για να μπορούμε εμείς σήμερα να γνωρίζουμε και να λατρεύουμε τον αληθινό Θεό , πρέπει να μας υπενθυμίζουν και τον δικό μας πνευματικό αγώνα , για την είσοδό μας στην βασιλεία του Θεού. Άλλωστε οι Άγιοι πρέπει να είναι για μας τους χριστιανούς πρότυπα και η μίμηση της ζωής τους είναι η πραγματική τιμή που πρέπει να τους αποδίδουμε . Η Ορθόδοξη Πίστη μας είναι κατ’ εξοχήν ασκητική . Με την νηστεία καταπολεμούμε τα πάθη και αγωνιζόμαστε να αποκτήσουμε τις αρετές . Ομοιά-ζουμε με τους Αγγέλους , και γινόμαστε σώφρονες . Ο Μέγας Βασίλειος μας λέγει ότι : «επειδή δε νηστέψαμε ξεπέσαμε από τον παράδεισο • ας νηστέψουμε λοιπόν για να επανέλθουμε σ’ αυτόν.» Αναμφίβολα, ο σύγχρονος άνθρωπος κυριευμένος από τον υπέρμετρο καταναλωτισμό, θεωρεί το θεσμό της νηστείας ως μεγάλη στέρηση στη ζωή του. Όμως η νηστεία αποδεικνύει μαζί με την ελεημοσύνη εμπράκτως την πίστη μας στο Θεό. Αλλά και όπως ξέρουμε με παραδείγματα λαμβανόμενα τόσο από την Γραφή, όσο και από τους αγίους Πατέρας, η νηστεία είναι πολύ ευεργετική για όλους μας.

Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων όπως και όλες οι νηστείες δεν είναι θεσμός της εποχής μας . Στην αρχαία Εκκλησία όλοι οι πατέρες, έχουν την γνώμη ότι η νηστεία είναι θεσμός εκκλησιαστικός. . Πολλοί από τους αδελφούς μας δε γνωρίζουν αυτή τη νηστεία ή την θεωρούν ασήμαντη • όμως οι Χριστιανοί έχουμε υποχρέωση να τη νηστεύουμε ό-πως όλες τις άλλες . Άλλωστε, το νόμο της νηστείας τον τήρησε κι Αυτός ακόμα ο Κύριος. Ποιοι είμαστε εμείς, επομένως που τον καταργούμε ; Η συγκεκριμένη νηστεία δεν είναι πολύ αυστηρή και συνήθως είναι μικρή • εφέτος είναι μόνο 9 ημέρες . Αρχίζει όπως είπαμε από την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι 28 Ιουνίου. Νη-στεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή. ‘Όλες τις άλλες ημέρες, τρώμε αν θέλουμε ψάρι. Στις 24 Ιουνίου λόγω της εορτής του Γενεθλίου του Προδρόμου τρώμε ψάρι ακόμα και αν πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή. Αν η εορτή της Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) πέσει ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, τρώμε μόνο ψάρι (όχι γαλακτερά , αυγά κ.τ.λ). Αν πέσει οποιαδήποτε άλλη ημέρα τρώμε από όλα . Αγαπητοί μας χριστιανοί, ας δούμε με χαρά αυτόν τον μικρό αγώνα και ας συμμετάσχουμε όλοι. Με την νηστεία θα καθαρίσουμε το σώμα μας από τα περιττά χαρίζοντας του περισσότερη υγεία , αλλά κυρίως την ψυχή μας από τα πάθη . Με τα Μυστήρια (Ιερό Ευχέλαιο , Εξομολόγηση , Θεία Ευχαριστία και τις Ιερές Ακολουθίες που θα τελούνται καθημερινώς αυτήν την περίοδο) θα καθαρίζουμε τους εαυτούς μας από κάθε μολυσμό σαρκός και πνεύματος , επιτελούντες Αγιοσύνην εν Φόβω Θεού.

Οι Ιερές Ακολουθίες κατά την διάρκεια της νηστείας των Αγίων Αποστόλων θα τελεσθούν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα :

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015 Αρχή Νηστείας Αγίων Αποστόλων 8-28/Ιουνίου) .Κατά την διάρκεια της Νηστείας καθημερινά (8 έως 28 του μηνός) θα τελείται Θεία Λειτουργία στην Αγία Παρασκευή.

Γενέσιον Ιωάννου Προδρόμου

Α) ΑΓΡΥΠΝΙΑ Τρίτη 23 Ιουνίου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ θα τελεστεί Αγρυπνία εις τιμήν του Τιμίου Προ-δρόμου (Απόδειπνο , Εσπερινός ,Ορθρος και Θεία Λειτουργία)

Κυριακή 21 /6  Γ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ώρα 07:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Κυριακή 28 /6  Δ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ώρα 07:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Α) ΑΓΡΥΠΝΙΑ Κυριακή 29 Ιουνίου 2015 και ώρα 9.00μ.μ θα τελεστεί Αγρυπνία εις τιμήν Πρωτ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Απόδειπνο , Εσπερινός ,Ορθρος και Θεία Λειτουργία)

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 Ιουνίου 2015 ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ , Πρωτ. Αποστόλων Πρωί: ώρα 07:00π.μ. έως 09:30π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία. ΤΡΙΤΗ 30 Ιουνίου 2015 Σύναξη των αγίων ενδόξων 12 Αποστόλων Πρωί: ώρα 07:00 π.μ. έως 09:15 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

ΤΕΤΑΡΤΗ 1η Ιουλίου 7:15 Όρθρος Θεία Λειτουργία & Αγιασμός στην Αγία Παρασκευή .

ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ

Τετάρτη 17, 24 Ιουνίου και Παρασκευή 26 Ιουνίου

 ΤΗΛ. 6981312021

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ:

ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 12.00 Μ.Μ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 6  μ.μ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΩΣ 8 μ.μ

ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Advertisements